Τεχνική I.E.R (Instant Emotional Release)

Συναισθηματική Αποφόρτιση για Άγχος και Θυμό συγκεκριμένων καταστάσεων

 

Η Συναισθηματική Αποφόρτιση Κατάστασης I.E.R είναι μια μέθοδος με άμεσα αποτελέσματα που μπορεί να μας απαλλάξει από το βίωμα αρνητικών συναισθημάτων τα οποία συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν νιώθουμε άγχος με τις εξετάσεις (οι εξετάσεις είναι η κατάσταση που μας αγχώνει), η με την οικονομική κατάσταση (η μη ελεγχόμενη οικ κατάσταση της Ελλάδας και κατά συνέπεια η πιθανή δική μας αδυναμία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας η και να εξελιχθούμε, μας αγχώνει.

Άλλες αφορμές άγχους, μπορεί να είναι η μη αναγνώρισή μου από τον προϊστάμενο, το άγχος για την απόδοση των παιδιών μου, η έκθεσή μου σε κοινό, η και οποιαδήποτε άλλη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Όμως κατανοούμε, ότι δεν είναι εφικτό να αλλάξουν οι καταστάσεις, αλλά το πώς εμείς νιώθουμε με αυτές. Αντίστοιχα, αν νιώθουμε θυμό με τον/τη σύντροφό μας, τα παιδιά, το σχολείο, τη δουλειά, σκόπιμο είναι να αλλάξουμε εμείς, να αποστασιοποιηθούμε και να αποφορτιστούμε ώστε να λειτουργεί η λογική, η κρίση και η φαντασία και να βρίσκουμε λύσεις. Και αυτό χρειάζεται να γίνεται άμεσα, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες.

Χρειαζόμαστε αποφόρτιση από το άγχος και τον μεγάλο θυμό ΤΩΡΑ!! Γιατί τώρα χρειαζόμαστε λύσεις για τη ζωή μας.

Αν συχνά νιώθουμε άγχος και θυμό, η ζωή μας, γεμίζει δυστυχία και επηρεάζεται αρνητικά. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε, δε βρίσκουμε τίποτα να μας χαλαρώσει, το μυαλό κολλάει στους «λόγους» και στις αιτίες, επενδύουμε χρόνο και ενέργεια στο να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο η ότι αυτό που λέμε είναι το σωστό, προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους η τις εξωτερικές καταστάσεις που μας αγχώνουν, εντέλει όμως απογοητευόμαστε από το αποτέλεσμα και βρισκόμαστε απομονωμένοι με διαρκή πίκρα για τη ζωή και αίσθηση αποτυχίας και μοναξιάς.

Το άγχος και ο θυμός, είναι δυο συναισθήματα που τα δημιουργούμε μπροστά στην αίσθηση κινδύνου, όχι απαραίτητα σωματικής κακοποίησης, αλλά κυρίως της ψυχικής. Υπό συνθήκες και ανάλογα την προσωπικότητα του καθ ενός, κάπου βαθιά μέσα μας, νιώθουμε την απειλή ότι θα βιώσουμε αποτυχία, απόρριψη, υποτίμηση, ήτα, ντροπή χλευασμό, ενοχές, θίγεται η αξιοπρέπεια μας και υφιστάμεθα αδικίες. Τότε, ο εγκέφαλος μας, δημιουργεί τη χημική ένωση του άγχους η του θυμού κλπ

Στον αγώνα μας να απαλλαγούμε από τα συγκεκριμένα συναισθήματα, προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε, να εντοπίσουμε την αιτία, να συγχωρέσουμε, να πιστέψουμε ότι αξίζουμε, οπότε και ο εγκέφαλος μας, να μην παράγει τα αρνητικά συναισθήματα η έστω να μη τα δημιουργεί σε ανεξέλεγκτη ένταση.

Γιατί οι καταστάσεις που τις βιώνουμε όλοι, δημιουργούν διαφορετικά συναισθήματα στον κάθε ένα;

Γνωρίζουμε πως ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί σε ποσοστό 80% το υποσυνείδητο ως αποθήκη πληροφοριών για να αποφασίσει πως πρέπει να αντιδράσει σε κάθε ερέθισμα και εκεί οι πληροφορίες που βρίσκει, είναι άγνωστες κατά μια έννοια η τουλάχιστον μη συνειδητές σε μας. Άλλωστε, η αποθήκευσή τους τόσο ως εμπειρίες, ως σκέψεις, ως σωματικά βιώματα και ως συναισθήματα, ξεκινούν από τη γέννησή μας η και από την εμβρυακή μας ηλικία. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν αφιερώσουμε άπειρο χρόνο σε «ψαξίματα» αναμνήσεων και ερμηνειών της αντίδρασής μας, είναι πιθανό να μη μπορέσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι αφού πριν από τα τρία δεν έχουμε αναμνήσεις για να δούμε πως νιώθαμε τότε και με ποιες τραυματικές καταστάσεις του τότε, συνδέεται η σημερινή μας αντίδραση που μας δυσκολεύει τη ζωή.

Πως μπορούμε να αποφορτιστούμε από συγκεκριμένα συναισθήματα μπροστά σε συγκεκριμένες καταστάσεις;

Με την Συναισθηματική Αποφόρτιση Κατάστασης I.E.R διευκολύνουμε τον ενδιαφερόμενο να ακολουθήσει τη δαιδαλώδη διαδρομή του υποσυνείδητου, χωρίς λογική επεξεργασία, αναμνήσεις η ερμηνείες και εξηγήσεις που αυτά είναι «δουλειές» του συνειδητού μέρους του εγκεφάλου μας. Ξεκινώντας από το σύμπτωμα του παρόντος και μετρώντας την ένταση του αρνητικού συναισθήματος που νιώθουμε σήμερα, δίνοντας έμφαση σε αυθόρμητες σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα που ξεπηδούν από την «αποθήκη του υποσυνείδητου», αποφεύγουμε την ανάκληση μνήμης η της λογικής επεξεργασίας και των συμπερασμάτων.

Αποφορτίζοντας τη διαδρομή που ο κάθε θεραπευόμενος αυθόρμητα ακολουθεί μέχρι τον εντοπισμό του πρωταρχικού σημείου αρνητικής φόρτισης, απελευθερώνουμε τελικά τον εγκέφαλο από τις τροχοπέδες του και είναι ελεύθερος να δημιουργήσει νέα συναισθήματα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει, τα οποία πλέον βασίζονται στις νέες πληροφορίες του παρόντος και τη λογική επεξεργασία του τώρα.

Κατά περίπτωση, και ανάλογα με την πορεία κάθε θεραπευόμενου κατά τη διάρκεια της αποφόρτισης εμπλέκουμε στη διαδικασία τεχνικές νευρογλωσικού επαναπρογραμματισμού, πειθούς, scenario επανατροφοδότησης κ.α

Η Αποφόρτιση πόσο διαρκεί;

Η αποφόρτιση κάθε «κατάστασης στόχου», συχνά επιτυγχάνεται ολοκληρωτικά από την πρώτη, συνήθως τρίωρη συνεδρία, η στη δεύτερη, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι θεραπευόμενοι εφ΄οσον από την αρχή μετρούν την ένταση του αρνητικού συναισθήματος και παρακολουθούν την απομείωση του, κατά τη διάρκεια της αποφόρτισης έως ότου εξαλειφθεί τελείως. Οπότε οι ίδιοι καθοδηγούν τον coach

Μετά την αποφόρτιση τι ακολουθεί;

Εφ όσον χρειάζεται, σε δεύτερη φάση, χρησιμοποιούμε μεθόδους που επαναπρογραμματίζουμε τον τρόπο σκέψης στο συγκεκριμένο θέμα, στοχοθετούμε θετικά τη βελτίωση των συνθηκών του ενδιαφερόμενου και τον ενδυναμώνουμε με πολλούς τρόπους, ώστε να είναι σε θέση ν ακολουθήσει τα θέλω του και να κυνηγήσει τους στόχους του, τόσο σε επίπεδο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και life style όσο και σε επαγγελματικό η άλλο.

Η Γωγώ Παπαδοπούλου ως Systemic Life Coach στοχεύει στη σφαιρική και συνολική αντιμετώπιση της δυσκολίας κάθε ενδιαφερόμενου και χρησιμοποιεί συνδυαστικά μεθόδους προκειμένου καθ ένας που την εμπιστεύεται, να φθάσει να είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος σε κάθε επίπεδο, αλληλεπιδρώντας αρμονικά με όλα τα συστήματα που τον περιβάλλουν όπως εργασία, οικογένεια, κοινωνία, προσωπικές συναναστροφές, ελεύθερος χρόνος κλπ Στην προσπάθεια αυτή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου, τις δεξιότητες και τις προσωπικές του αξίες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας mail  ή κλείστε ένα ατομικό ενημερωτικό ραντεβού καλώντας στο 210 8627059 – 6936166066

Μεγέθυνση γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντιθέσεων